Categories

Find a Greek Partner

Barack Obama in Athens

Barack Obama at the Eleftherios Venizelos International airport in Athens, Greece,
November 15, 2016.Barack Obama and Defence Minister Panos Kammenos

Barack Obama and President Prokopis Pavlopoulos

Barack Obama and Prime Minister Alexis Tsipras 
Barack Obama and Kyriakos Mitsotakis

Barack Obama in AcropolisΟμιλία παρακαταθήκη Ομπάμα στην Αθήνα

Σε μία ιστορική ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανέδειξε για άλλη μία φορά την επικοινωνιακή και χαρισματική του προσωπικότητα.

Η 50λεπτη καταληκτική ομιλία της σύντομης επίσκεψης του στη χώρα μας, επεφύλασσε, πέραν της αποτίμησης της κυβερνητικής του θητείας, έναν ύμνο στη Δημοκρατία  και στο λίκνο της, την Ελλάδα.
Η ομιλία του, διανθίστηκε με πληθώρα ελληνικών λέξεων, που συνόδευαν την περιγραφή του για τα όσα όπως τόνισε «αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα». 

Έτσι, ξεκίνησε με το Γεια σας, Καλησπέρα, αναφέρθηκε στη φημισμένη ελληνική λέξη Φιλοξενία και το παιδικό του όνειρο να επισκεφτεί την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Έκανε ειδική μνεία στις Τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευριπίδη, καθώς και στη συνεισφορά της ιστοριογραφίας των Ηροδότου και Θουκιδίδη, στην καλλιέργεια του ανθρώπινου νου.
Η δε σκέψη του Σωκράτη και του Αριστοτέλη εμπλούτισαν όπως είπε την κατανόηση μας για τον κόσμο. Στη συνέχεια, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνό – αμερικανικής κοινότητας, με την οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται η 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο, με Φουστανέλες, Ούζο και Σπανακόπιτα.  

Η χρησιμοποίηση ελληνικών λέξεων συνεχίστηκε, με τον Ομπάμα να κάνει αναδρομή 25 αιώνες πριν, στους βραχώδεις λόφους της Ακρόπολης, όπου γεννιόντουσαν οι έννοιες της Δημοκρατίας, του Κράτους και του Πολίτη, στην Αθήνα του Περικλή. Μετά από αυτήν την αμιγώς «ελληνική εισαγωγή», ο Ομπάμα αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στις σύγχρονες Δημοκρατίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τρομοκρατία, πυρηνικά, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό και προσφυγικές ροές. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τους κατοίκους της, για την αλληλεγγύη που επέδειξαν παρά την οικονομική δυσπραγία.

Ακολούθησε, η απαρίθμηση των θετικών και αρνητικών σημείων της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και κοινωνίας και έθεσε ως πρώτιστο μέλημα των πολιτικών ελίτ, την καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προάσπιση των πανανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν το μόνο δρόμο
για την περαιτέρω πρόοδο των κοινωνιών μας.

Αυτό είναι το μονοπάτι για μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, για να ευημερήσουν οι Δημοκρατίες μας και να εμφυσήσουν την ελπίδα στους ανθρώπους. Επιστρέφοντας στα της Ελλάδας, μίλησε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που γίνονται και για ένα μείγμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων που οδήγησαν στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Χαρακτήρισε ως απαραίτητη την προσέλκυση επενδύσεων για να καταστεί η ελληνική οικονομία βιώσιμη, ενώ τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του, τόνισε πως οι Έλληνες πάλευαν πάντα ενάντια στις πιθανότητες και κάλεσε τη νεολαία να μην ακολουθήσει το δρόμο της μετανάστευσης, αλλά να παλέψει στη χώρα μας. Πλησιάζοντας στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει με την αναβίωση νέων εθνικισμών και παλιών διαχωρισμών. 

Για να αποφευχθούν αυτά, πρέπει οι ηγεσίες να αφουγκραστούν τους πολίτες τους, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και το αίσθημα αδικίας. Όπως έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Kινγκ «όλες οι παγκόσμιες αξίες, πρέπει να εδράζονται σε ένα αίσθημα δικαιοσύνης». 

Κλείνοντας, ο Ομπάμα είπε: «πρέπει να επιλέξουμε την ελπίδα αντί του φόβου, όλοι μας ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Και άνθρωποι σαν κι αυτούς που φτάνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα, μου δίνουν ελπίδα». Σε αυτό το σημείο χρησιμοποίησε δύο φορές άλλη μία ελληνική λέξη, τη μοναδική καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλη γλώσσα, το Φιλότιμο. 

Είπε πως η ιδιότητα του πολίτη είναι ο υψηλότερος τίτλος, πάνω από κάθε άλλο αξίωμα, ο Δήμος είναι αυτός που καθορίζει το μέλλον και αποχώρησε με μία αναφώνηση και πάλι στα ελληνικά: 

Ζήτω η Ελλάς!